Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότισμα ντομάτας - Πληροφορίες και συμβουλές

Πότισμα ντομάτας - Πληροφορίες και συμβουλές

Το πότισμα αποτελεί την πιο σημαντική καλλιεργητική φροντίδα που συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και την πλούσια παραγωγή των φυτών. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το πότισμα αποτελεί μία εύκολη διαδικασία και δεν έχει περιθώρια λάθους, το πότισμα φαίνεται να αποτελεί την πιο συχνή αιτία προβλημάτων στα κηπευτικά και είναι σημαντικό στάδιο της καλλιέργειας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους καλλιεργητές να ακολουθήσουν ένα σωστό σύστημα ποτίσματος ανάλογα στις ανάγκες των φυτών έτσι ώστε να δοθεί η κατάλληλη ποσότητα και η σωστή συχνότητα. Παράλληλα, το σωστό πότισμα βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού, η οποία είναι απαραίτητη στην εποχή μας. Το σημερινό άρθρο παρέχει συμβουλές για το σωστό πότισμα της ντομάτας οι οποίες όμως ισχύουν για όλα τα κηπευτικά στον λαχανόκηπο. 

 

Αποφυγή του υπερβολικού ποτίσματος

 Η απουσία νερού μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την καλλιέργεια της ντομάτας. Πολλοί καλλιεργητές, στη προσπάθειά τους να φροντίσουν περισσότερο τα κηπευτικά τους υπερβάλλουν στο πότισμα, το οποίο δεν είναι πάντα λύση για κάθε είδους πρόβλημα. 

Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως το πότισμα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του κηπευτικού, του εδάφους, της θερμοκρασίας και του κλίματος. Κατά τους καλοκαρινούς μήνες, το πότισμα στον κήπο μας πρέπει να είναι συχνότερο και η ποσότητα νερού μεγαλύτερη έτσι ώστε να μπορέσουν τα φυτά να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, σε γενικές γραμμές, το καθημερινό πότισμα σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, κιτρίνισμα στα φύλλα των φυτών και σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

 

Κατάλληλη ώρα ποτίσματος

Η καταλληλότερη ώρα για το πότισμα των λαχανικών μας είναι νωρίς το πρωί ή κατά το σούρουπο καθώς αυτές τις ώρες τα φυτά ενυδατώνονται καλύτερα και αφομοιώνουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε να ποτίζουμε τα λαχανικά τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος είναι καυτός και υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια νερού λόγω εξάτμισης.

Επιπρόσθετα, αποφεύγουμε το πότισμα μέσα στη νύχτα, καθώς λόγω υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στη ρίζα των κηπευτικών.

 

Ακολουθούμε κατά γράμμα το σύστημα ποτίσματος

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των λαχανικών. Για αυτόν τον λόγο, φροντίζουμε να ποτίζουμε τα λαχανικά σε σταθερά χρονικά διαστήματα για να αποφύγουμε τη καταστροφή της ανάπτυξής τους η οποία μπορεί να επιφέρει υποβάθμιση στη ποιότητα παραγωγής. Επιπλέον η μη σωστή τήρηση του ποτίσματος μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και των ανθεών και να δημιουργήσει καχεκτική βλάστηση και καρποφορία. 

Παράλληλα, θα εμφανιστούν σκισίματα στη σάρκα των καρπών της ντομάτας καθώς επίσης να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την ασθένεια της ξηράς κορυφής. 

 

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα ποτίσματος;

Αν και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να ποτίζουμε τα φυτά με λάστιχο, η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή ποτίσματος. Κατά το πότισμα με λάστιχο κάποια φυτά δέχονται παραπάνω νερό από όσο πρέπει ενώ κάποια άλλα μπορεί να παραμείνουν απότιστα. Επιπλέον εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών από μολύσματα που βρίσκονται στο έδαφος και πετάγονται μέσω του νερού στο φύλλωμα.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για το πότισμα είναι το σύστημα πλαστικών σωλήνων με σταγόνες το οποίο παρουσιάζει σημαντικά πλεονέκτηματα όσο αναφορά την εξοικονόμηση νερού, την αποτελεσματικότητα του ποτίσματος και το κόστος. Παράλληλα, μειώνεται η ανάπτυξη ζιζανίων καθώς η επιφάνεια του εδάφους γύρω από το φυτό δεν βρέχεται.

 

Φροντίζουμε να ποτίζουμε με καλής ποιότητας νερό

Προτιμούμε νερό υψηλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Η καλλιέργεια του αγγουριού και της ντομάτας εμφανίζουν προβλήματα τοξικότητας και καχεκτικής ανάπτυξης όταν ποτίζονται με νερό υψηλό σε άλατα. Το ιδανικό νερό για πότισμα των λαχανικών μας, είτε καλλιεργούμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι, είναι το νερό της βροχής. 

 __________________________________________________________________________________

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα για την καλλιέργεια της ντομάτας:

1. Καλλιέργεια ντομάτας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

2. Ξηρή σήψη ντομάτας - πληροφορίες & αντιμετώπιση

3. Λίπανση ντομάτας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε