Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Ωίδιο ντομάτας - Πληροφορίες & αντιμετώπιση

Ωίδιο ντομάτας - Πληροφορίες & αντιμετώπιση

Το ωίδιο αποτελεί την πιο σημαντική ασθένεια που προσβάλλει τα κηπευτικά. Είναι τόσο διαδεμένη ασθένεια που σε πολλές περιοχές της χωράς έχει και από μία ξεχωριστή ονομασία, οπότε ακόμα κι αν δεν το έχουμε ακούσει ως “ωίδιο” μπορεί να το γνωρίζουμε ως στάχτωμα, χολέρα, αλευρά, μπάτρα και σίρικα. 

Οι προσβολές από ωίδιο της ντομάτας είναι εκτεταμένες στις μεσογειακές χώρες και εκδηλώνονται αρκετά έντονα και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ωστόσο και στους υπαίθριους κήπους, πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για να προλάβουμε την εξάπλωσή του και να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του ωιδίου με οικολογικά μέσα.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του ωιδίου σε ντομάτες;

Το ωίδιο της ντομάτας προσβάλλει κυρίως τα ώριμα ανεπτυγμένα φύλλα και μπορούμε να το αναγνωρίσουμε από τις μικρές κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες διαμέτρου περίπου 1 εκατοστού που εμφανιζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής, οι κηλίδες αυξάνουν και ενώνονται με αποτέλεσμα τα φύλλα να μαραίνονται και να ξεραίνονται. Πολύ συχνά, η προσβολή από το ωίδιο προκαλεί στρίψιμο των φύλλων προς τα πάνω και στη συνέχεια σταδιακή φυλλόπτωση του φυτού. H ασθένεια του ωιδίου μεταφέρεται μέσω του ανέμου από φυτό σε φυτό και ευνοείται σε συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15-25°C. 

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το ωίδιο στην καλλιέργεια της ντομάτας;

Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του ωιδίου της ντομάτας, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα της ντομάτας, ενώ συμπληρωματικά, ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι ή θειασβέστιο στο φύλλωμα τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά το ψέκασμα των κηπευτικών μας με βρέξιμο θειάφι, μπορούμε να καταναλώσουμε τους καρπούς μετά από 7 μέρες.

Επιπλέον, η λίπανση με βιολογικά οργανικά λιπάσματα θωρακίζει τα φυτά με θρεπτικά συστατικά και δρουν προληπτικά ενάντια σε ασθένειες που τα προσβάλλουν.

Συμπληρωματικά, σε προληπτικό επίπεδο είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση των φυτών και να τηρούμε τις σωστές αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια των λαχανικών προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες ηλιοφάνειας και αερισμού. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και τη διαβροχή του φυλλώματος των φυτών για τον περιορισμό των συνθηκών ανάπτυξης της ασθένειας.