Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Περονόσπορος ντομάτας - Πληροφορίες & αντιμετώπιση

Περονόσπορος ντομάτας - Πληροφορίες & αντιμετώπιση

Ο Περονόσπορος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που προσβάλλουν τα κηπευτικά. Η ασθένεια είναι αρκετά διαδεδομένη στον Ελλαδικό χώρο για αυτό και οι καλλιεργητές της ντομάτας οφείλουν να γνωρίζουν βασικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της ασθένειας αλλά και την αντιμετώπισή της.

Ο περονόσπορος οφείλεται στο παθογόνο του μύκητα Phytophthora infestans –Peronospora parasitica. Ευνοϊκή συνθήκη για την ανάπτυξη της ασθένειας αποτελέι το υγρό και δροσερό κλίμα καθώς επίσης η υψηλή υγρασία (80-100%), νεφοσκεπείς και βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του περονόσπορου στη ντομάτα;

Προσβάλλει όλα τα εναέρια όργανα του φυτού σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του. Προσβάλλεται η βλάστηση και οι καρποί. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος («λαδιές»). Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται.

Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χνούδι (εξάνθιση) του μύκητα. Στους μίσχους και στους βλαστούς οι νεκρώσεις των ιστών παίρνουν επίμηκες σχήμα. Οι καρποί προσβάλλονται αρχικά στην περιοχή του ποδίσκου. Η προσβολή μπορεί να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρο τον καρπό. 


Πως αντιμετωπίζουμε τον περονόσπορο στη ντομάτα;

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της τομάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του (π.χ. Δυτική Ελλάδα).

Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ο καλός ψεκασμός και η προστασία της νεαρής αναπτυσσόμενης βλάστησης, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής.

Συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων ως προς αναμενόμενη προσβολή, καιρικές συνθήκες και επίκαιρο επέμβασης. Στις κρίσιμες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες με βροχερό καιρό και θερμοκρασίες 20-25 βαθμοί Κελσίου) συστήνεται να προτιμώνται μίγματα με διασυστηματικά προϊόντα.