Όποιο επίθετο και να χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ λίγο για να περιγράψει τη γαρδένια, το καλλωπιστικό φυτό που έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές στον ελληνικό χώρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η γαρδένια φυτεύεται μέσα στην άνοιξη σε κήπο αλλά και σε γλάστρα για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Ανθίζει συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου. Θεωρείται ευαίσθητο φυτό που απαιτεί αρκετή φροντίδα για να μας χαρίσει τα λουλούδια της.
Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικά στα μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας.
1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη γαρδένιας;
Η γαρδένια κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γαρδένιας, από νάνες ποικιλίες που διαθέτουν ύψος 50-60 εκατοστά μέχρι μικρά δενδρύλλια που ξεπερνούν σε ύψος τα τρία μέτρα. Τα κυριότερα είδη είναι:
- Κοινή γαρδένια, γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides)
- Γαρδένια η μεγανθής (Gardenia grandiflora)
- Λεμονογαρδένια (Tabernaemontana divaricata)
2. Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη φύτευση της γαρδένιας;
Η γαρδένια έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού και είναι πολύ σημαντικό να τη φυτεύουμε στην κατάλληλη θέση για να υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Η γαρδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές ημισκιερές ή σκιερές θέσεις με γλυκό απογευματινό φως.
Ο μεσημεριανός ήλιος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της γαρδένιας μας και πτώση των μπουμπουκιών. Προτιμούμε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουμε τον σωστό αερισμό της.
3. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η γαρδένια;
Η γαρδένια έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό για να έχει πλούσιο φύλλωμα και πολλά λουλούδια. Το σωστό πότισμα είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ποτίζουμε τη γαρδένια δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Αν το πότισμα της γαρδένιας δεν είναι τακτικό, τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.
Ειδικά, την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, όπου επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε την γαρδένια καθημερινά για να τη διατηρήσουμε δροσερή με καταπράσινο φύλλωμα. Παράλληλα, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις και καφετιάσματα στις άκρες των φύλλων.
Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μη ποτίζουμε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όσο χρειάζεται, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρίνισμα στα φύλλα.
4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη γαρδένια;
Η γαρδένια είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτική λίπανση για να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα της και να μας δώσει πολλά λουλούδια. Προσθέτουμε λίπασμα στις γαρδένιες μία φορά το μήνα, εκτός την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας.
Η γαρδένια χρειάζεται πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο. Αποφεύγουμε να βάζουμε στη γαρδένια λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως αμμωνία και ουρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν καφέ ή μαύρα καψίματα στις άκρες των φύλλων, καθώς και πτώση των λουλουδιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου και εμφανίζει κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα (οι νευρώσεις των φύλλων της παραμένουν πράσινες), για αυτό χρειάζεται λίπασμα σιδήρου.
5. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την γαρδένια;
Αρκετές ασθένειες και έντομα μπορούν να εμφανιστούν στη γαρδένια, ειδικά όταν βρίσκεται σε συνθήκες κακού αερισμού ή όταν δεν την φροντίζουμε σωστά. Η γαρδένια προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος όπως η φυτόφθορα και η ριζοκτόνια, καθώς και από ασθένειες του φυλλώματος, όπως το ωίδιο και η αλτερνάρια.
Η γαρδένια όμως μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα, όπως από κοκκοειδή (η γνωστή ψώρα ή ψευδόκοκκος), μελίγκρα (γνωστές και ως ψείρες ή αφίδες) και τετράνυχο που προσβάλλουν τα φύλλα, τους βλαστούς και τα μπουμπούκια της.
Άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν άσπρισμα ή γκριζάρισμα στα φύλλα και καστανές κηλίδες. Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες φυλλώματος ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Σε προληπτικό επίπεδο, φροντίζουμε την ορθή λίπανση με βιολογικό λίπασμα καθώς και σωστό πότισμα και συνθήκες αερισμού.
Πηγή: Μυστικά του Κήπου (https://www.mistikakipou.gr/)