Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Φώμοψη Αμπέλου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φώμοψη Αμπέλου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Η φώμοψη αποτελεί μία χρόνια, σοβαρή ασθένεια και διαδεδομένη σχεδόν σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Τις τελευταίες δεκαετίες, άρχισε να προσελκύει σημαντικά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στην αμπελουργία, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές όπως την νέκρωση κεφαλών και βραχιόνων.

 

Συμπτώματα

Προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί, οι κληματίδες και οι βραχίονες αλλά και τα φύλλα, οι μίσχοι και τα σταφύλια. Η ασθένεια οφείλεται στον μύκητα Phomopsis viticola. Ο μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα όργανα της αμπέλου (κληματίδες, κεφαλές, βραχίονες), όπου το χειμώνα σχηματίζει τις καρποφορίες (πυκνίδια) και τα σπόριά του (πυκνιδιοσπόρια). Τα σπόρια που θα ελευθερωθούν από εκεί, την άνοιξη θα μολύνουν τη νέα βλάστηση.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα φύλλα;

Αρχικά στα κατώτερα εμφανίζονται πολύ μικρές, μαύρες, νεκρωτικές κηλιδώσεις με χλωρωτικό δακτυλίδι. Έντονη προσβολή προκαλεί νέκρωση, μεγάλων μερών του φύλλου και φυλλόπτωση. Στους μίσχους, τους ποδίσκους και τις ράχες σταφυλιών σχηματίζονται μαύρες, επιμήκης νεκρωτικές κηλίδες με σχισμές.

Στα φύλλα η προσβολή εμφανίζεται με την μορφή μικρών κηλίδων ανοικτού πράσινου χρώματος που αργότερα γίνεται καστανόμαυρος. Η παρουσία πολυάριθμων κηλίδων μπορεί να οδηγήσει στη νέκρωση της επιφάνειας των φύλλων ή στην παραμόρφωσή τους. 

 

(15) Φώμοψη Αμπέλου

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στους βλαστούς και στις κληματίδες;

Τα συμπτώματα από την μόλυνση των μίσχων, των ελίκων της ράχης των τσαμπιών και των ποδίσκων εκδηλώνονται με το σχηματισμό επιμήκων νεκρωτικών κηλίδων με σχισμές, που στην συνέχεια ξεραίνονται. Το παθογόνο μπορεί να προσβάλλει και τις ράγες, οι οποίες συρρικνώνονται και ξεραίνονται. 

Επάνω στην επιφάνεια των ραγών και των κληματίδων σχηματίζονται οι καρποφορίες του παθογόνου με την μορφή μικρών στιγμάτων. Στην περίπτωση αυτή ο φλοιός των κληματίδων αποκτά ένα πολύ χαρακτηριστικό λευκό χρώμα.

Συγκεκριμένα, νωρίς την άνοιξη, οι προσβεβλημένες από τον προηγούμενο χρόνο κληματίδες, είναι νεκρές και οι οφθαλμοί δεν εκπτύσσονται. Οι κληματίδες αυτές έχουν χρώμα λευκό ή ανοιχτό τεφρό και είναι γεμάτη η επιφάνεια τους από μαύρα σφαιρικά στίγματα.

Τα πρώτα συμπτώματα στην νέα βλάστηση εμφανίζονται αργά την άνοιξη. Στα πρώτα μεσογονάτια των βλαστών εμφανίζονται νεκρωτικές κηλίδες λίγο υπερυψωμένες, μαύρες ή καστανές, στρογγυλές ή επιμήκεις, που συχνά εμφανίζουν επιμήκεις σχισμές με ανοιχτό καστανό χρώμα στο κέντρο τους. Εμφανίζουν μαρασμό, νέκρωση και με δυνατό άνεμο σπάνε εύκολα. 

 

(2) Φώμοψη στις κλιματίδες


Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ασθένεια;

Όλα τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να έχουν σκοπό την καταστροφή ή μείωση των εστιών διαχείμασης και την προστασία της νεαρής βλάστησης. 

Στο πλαίσιο καλλιεργητικών μέτρων:

1. Αφαίρεση και καταστροφή προσβλημένων βραχιόνων κατά το κλάδεμα

2. Κατά το χλωρό κλάδεμα να αφαιρούνται οι προσβεβλημένοι βλαστοί

3. Αφαίρεση νέων κληματίδων που παρουσιάζουν προσβολές

4. Απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος

5. Αυστηρή επιλογή πολλαπλασιαστικού υλικού 

 

Λίπανση: Συνιστάται ένας ψεκασμός με πλήρες βιολογικό λίπασμα ή βιολογικά μυκητοκτόνα τον χειμώνα για την καταστροφή των πυκνιδίων και ολοκληρώνεται με τρεις ανοιξιάτικους προληπτικούς ψεκασμούς στα εξής βλαστικά στάδια:  Όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-5εκατ.  Όταν το μήκος είναι 8-12εκατ.  Στα 20-25εκατ.