Ο Σεμπτέμβριος είναι εδώ και σύντομα τα πρωτοβρόχια θα κάνουν την εμφάνιση τους. Διανύοντας τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, είναι καλό να γνωρίζουμε τις ιδιότητες και τα οφέλη του βρόχινου νερού στα φυτά του κήπου μας.
Το νερό της βροχής θεωρείται το καλύτερο για πότισμα στα φυτά. Κάθε φορά που βρέχει, η φύση ανανεώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στον κήπο μας. Το νερό της βροχής έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει τα φυτά, δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με όταν τα ποτίζουμε εμείς.
Το βρόχινο είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της βρύσης, το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις, ακόμα και από το απεσταγμένο νερό. Το βρόχινο νερό είναι ιδανικό για τα φυτά του κήπου, όσο και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αξίζει, λοιπόν, να το συλλέξουμε για να ποτίζουμε τον κήπο και τις γλάστρες του μπαλκονιού μας.
1. Γιατί το βρόχινο νερό είναι καλύτερο από το νερό της βρύσης;
Το νερό της βροχής είναι ευεργετικό για τα φυτά, καθώς δεν περιέχει άλατα και χημικές ουσίες που βρίσκουμε στο νερό της ύδρευσης. Επιπλέον, μεταφέρει άζωτο και οξυγόνο από την ατμόσφαιρα που είναι πολύ χρήσιμα για την ανάπτυξη των φυτών.
α) Το βρόχινο νερό δεν περιέχει άλατα και χημικά
Το βρόχινο νερό είναι ελεύθερο από άλατα, χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν στο νερό ύδρευσης, καθώς και στο νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα των καλλιεργειών. Τα άλατα και τα χημικά που περιέχονται στο νερό του ποτίσματος υποβαθμίζουν σταδιακά το έδαφος και δεν επιτρέπουν την εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες των φυτών.
β) Το βρόχινο νερό καθαρίζει το έδαφος και τα φύλλα των φυτών
Tα σκονισμένα φύλλα των φυτών και των δέντρων καθαρίζουν καλύτερα όταν έχουμε βροχές. Με αυτό τον τρόπο, δέχονται περισσότερο ηλιακό φως, απορροφούν καλύτερα οξυγόνο και πραγματοποιούν περισσότερη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα.
Όταν το βρόχινο νερό πέφτει σε αρκετές ποσότητες στο χώμα, ξεπλένει το έδαφος από άλατα που συσσωρεύονται από την παρατεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.
γ) Το βρόχινο νερό βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες
Το νερό της βροχής έχει ελαφρά όξινη συμπεριφορά που βοηθάει την εξισορρόπηση ουδέτερων ή αλκαλικών εδαφών. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση διάφορων στοιχείων και ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο.
Επίσης, το πότισμα με βρόχινο νερό έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια στο χώμα, αλλά και βαθύτερα μέσα στο έδαφος. Έτσι, τα φυτά ποτίζονται καλύτερα, καθώς ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα έρχεται σε επαφή και απορροφά νερό από το χώμα.
δ) Το βρόχινο νερό περιέχει άζωτο και οξυγόνο
Το νερό της βροχής περιέχει άζωτο από την ατμόσφαιρα που μεταφέρεται στο χώμα και βοηθά την ανάπτυξη των φυτών, κατά κάποιον τρόπο ως λίπασμα αζώτου. Παράλληλα, το βρόχινο νερό περιέχει αρκετό οξυγόνο που βοηθά τη λειτουργία του ριζικού συστήματος των φυτών ακόμα και σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας.
2. Πώς μπορώ να συλλέξω το βρόχινο νερό;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να συλλέξουμε βρόχινο νερό για τα φυτά μας στην αυλή ή στον κήπο μας. Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε λεκάνες που έχουν μεγάλη επιφάνεια ή κάποια βαρέλια για να γεμίζουν σταδιακά την περίοδο του χειμώνα.
Για συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων βρόχινου νερού, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις υδρορροές του σπιτιού μας. Στο τελείωμα τους, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα βαρέλι ή να συνδέσουμε ένα χοντρό λάστιχο που να πηγαίνει σε μία πλαστική δεξαμενή.
3. Ποια φυτά χρειάζονται πότισμα με βρόχινο νερό;
Αν και το βρόχινο νερό είναι ευεργετικό σε όλα τα είδη φυτών, κάποια φυτά το έχουν περισσότερη ανάγκη. Συγκεκριμένα, ορισμένα φυτά είναι πιο ευαίσθητα στην αλατότητα και στην κακή ποιότητα του νερού με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τοξικότητες, κιτρινίσματα φύλλων και προβλήματα στην ανάπτυξη τους, στην ανθοφορία και στην παραγωγή καρπών.
Καλλωπιστικά φυτά που προτιμούν το βρόχινο νερό
Τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η αζαλέα και η καμέλια έχουν ανάγκη από καλής ποιότητας νερό για να έχουν υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Επίσης, σε αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η κέντια, το σπαθίφυλλο, το ανθούριο και η ορχιδέα που είναι σχετικά ευαίσθητα, το πότισμα με βρόχινο νερό τους εξασφαλίζει καταπράσινο φύλλωμα.
Καρποφόρα δέντρα που προτιμούν το βρόχινο νερό
Τα εσπεριδοειδή δέντρα αναπτύσσονται πολύ καλύτερα όταν ποτίζονται με βρόχινο νερό, και ειδικά αυτά που έχουμε σε γλάστρα, όπως η λεμονιά σε γλάστρα, η πορτοκαλιά σε γλάστρα, η μανταρινιά σε γλάστρα.
Ιδιαίτερη ανάγκη σε καλής ποιότητας νερό, ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης έχει και η καλλιέργεια του αβοκάντο που είναι αρκετά ευαίσθητη στην αλατότητα του εδάφους, όσο και στην υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα του νερού ποτίσματος.
Λαχανικά που προτιμούν το βρόχινο νερό
Το πότισμα των λαχανικών με βρόχινο νερό έχει σίγουρα θετική επίδραση στην ανάπτυξη και στην παραγωγή καρπών. Ιδιαίτερη ανάγκη το έχει η καλλιέργεια του αγγουριού, η καλλιέργεια του κολοκυθιού, η καλλιέργεια του πεπονιού και η καλλιέργεια του καρπουζιού που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα άλατα του νερού ποτίσματος.
4. Με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε το βρόχινο νερό στα φυτά;
Το νερό της βροχής χρησιμοποιείται, επίσης, για να ψεκάσουμε τα φύλλα των φυτών για δροσισμό, καθώς και για τη δημιουργία ψεκαστικού διαλύματος με υλικά προστασίας φυτών και διαφυλλικά λιπάσματα.
Δροσισμός φυτών με βρόχινο νερό
Για τα φυτά εσωτερικού χώρου, την περίοδο του καλοκαιρού, σε συνθήκες ξηρασίας, είναι καλό να διαβρέχουμε τα φύλλα τους για δροσισμό με ένα ψεκαστηράκι.
Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε συνθήκες σχετικής υγρασίας στα φυτά για να μην έχουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας άσπρων λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα. Το ψέκασμα με νερό της βρύσης αφήνει άλατα πάνω στα φύλλα
Δημιουργία διαλυμάτων ψεκασμού με βρόχινο νερό
Όταν ψεκάζουμε τα φυτά μας για να τα προστατέψουμε από έντομα και ασθένειες, χρησιμοποιούμε στο διάλυμα βρόχινο νερό για να αραιώσουμε καλύτερα τα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε.
Το ίδιο ισχύει και για τα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κήπο, όπως το πράσινο σαπούνι, η μαγειρική σόδα, το πιπέρι καγιέν και η κανέλα. Επίσης, ο ψεκασμός των φυτών και των καλλιεργειών με διαφυλλικά λιπάσματα που έχουν ανακατευτεί και διαλυθεί σε βρόχινο νερό έχουν καλύτερη διαλυτότητα, καθώς και απορρόφηση από το φύλλωμα των φυτών.
Πηγή: Μυστικά του Κήπου (https://www.mistikakipou.gr/)