Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Κερκόσπορα Ελιάς - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κερκόσπορα Ελιάς - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Η κερκόσπορα είναι μία αρκετά διαδεδομένη ασθένεια της ελιάς η οποία παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας (Άρτα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πρέβεζα, Μεσσηνία).

Η ασθένεια οφείλεται στον μύκητα  Mycocentrospora cladosporioides και είναι γνωστή για την δημιουργία κηλίδωσης στους καρπούς. Το σημερινό άρθρο αποτελεί πηγή πληροφοριών για της δημιουργία, συνθήκη ανάπτυξης και αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η κερκόσπορα στις ελιές;

Όπως προαναφέρθηκε, η κερκόσπορα δημιουργεί κηλιδώσεις στους καρπούς της ελιάς. Συγκεκριμένα, στους πράσινους καρπούς εμφανίζονται καστανές, ακανονίστου σχήματος, ελαφρά βυθισμένες κηλίδες με διάμετρο 4 - 10 mm.

Παρόμοιες κηλίδες που έχουν όμως ανοιχτό καστανό χρώμα, εμφανίζονται και στους ώριμους καρπούς. Στα φύλλα η ασθένεια εκδηλώνεται με την εμφάνιση χλωρωτικών περιοχών, οι οποίες στη συνέχεια εξελίσσονται, σε μεγάλη έκταση σε νεκρωτικές.

Επιπλέον, η ασθένεια προκαλλεί πρόωρη φυλλόπτωση. Μακροσκοπικά μοιάζει με καπνιά, αλλά δεν απλώνεται σε άλλα σημεία του δέντρου. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται ακανόνιστες χλωρωτικές ή κίτρινες κηλίδες, που αργότερα νεκρώνονται και προκαλείται έντονη πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι.

Στους άωρους καρπούς προκαλεί ελαφρά βυθισμένες καστανές κηλίδες, ενώ στους ώριμους η συνένωση γειτονικών κηλίδων προκαλεί σήψη. 

 

Ποιες είναι οι συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας;

Το παθογόνο είναι ο μύκητας Mycocentrospora cladosporioides. Πάνω στις κηλίδες των καρπών και φύλλων ο μύκητας σχηματίζει μικροσκοπικά στρώματα όπου αναπτύσσονται οι κονιδιοφόροι και τα κονίδια κατά πυκνές δέσμες. Ο μύκητας είναι βραδείας ανάπτυξης και ο χρόνος επώασης της ασθένειας 20 ημέρες. Για την καταπολέμηση συνιστώνται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα.

 

Πως αντιμετωπίζουμε οικολογικά την ασθένεια;

Για την οικολογική αντιμετώπιση της κερκόσπορας, οφείλουμε να δράσουμε προληπτικά. Πιο συγκεκριμένα, η αραιή φύτευση και το κατάλληλο κλάδεμα συμβάλλουν στον περιορισμό της ασθένειας.

Επιπλέον, η σημαντικότερη επέμβαση για τον έλεγχο της ασθένειας είναι η προστασία της νέας βλάστησης από ανοιξιάτικες μολύνσεις, προληπτικά με χρήση χαλκούχων και άλλων εγκεκριμένων μυκητοκτόνων που έχουν ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου.

Παράλληλα, η σωστή λίπανση χρησιμοπιώντας τα κατάλληλα οργανικά λιπάσματα θα βοηθήσουν στην πρόληψη θωρακίζοντας τα ελαιόδεντρα με κατάλληλα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα κάνουν το δέντρο και τον καρπό ανθεκτικότερα σε αντίξοες συνθήκες.